Konferencija „WIFI4CITY“

with Nema komentara

Konferencija „WIFI4CITY – pametna rješenja za gradove“ održana je 11. travnja 2018. u Zagrebu, u organizaciji tvrtki AdriNet i Ruckus Networks, u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj.

Konferencija je okupila više od 140 sudionika, predstavnika sadašnjih i budućih pametnih općina, gradova i županija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, razvojnih agencija, sistem integratora te konzultanata i eksperata koji se bave tematikom pametnih gradova.

Predstavnici gradskih ureda i službi koji se bave strategijskim planiranjem i razvojem gradova i općina, odjela za EU projekte i strateško planiranje imali su prilike informirati se komunikacijskim tehnologijama koje čine okosnicu razvoja rješenja za pametne gradove te o važnosti umreženosti i povezivanja za pružanje usluga građanima.

Njegova ekselencija veleposlanik Robert Kohorst svečano je otvorio konferenciju, te je sve sudionike pozdravio u ime Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. Veleposlanik Kohorst zahvalio se tvrtkama Ruckus Networks i AdriNet na organizaciji konferencije posvećene o komunikacijskim rješenjima za pametne gradove te je istaknuo ključnu ulogu Wi-Fi i IoT tehnologija za izgradnju budućih Smart City rješenja.

G. Ivica Perica iz tvrtke UMiUM, stručnjak s velikim iskustvom u definiranju strategija i konkretnih rješenja vezanih za pametne gradove, u svojom izlaganju osvrnuo se na trendove, pokretače, statistike i sve bitne metodološke korake u uspostavi pametnog grada.

U ime tvrtke Ruckus Networks sudionike je pozdravio g. Rolf Flamand, ekspert zadužen za razvoj poslavanja u Smart City i IoT segmentima, te predstavio rješenja iz Ruckusa namijenjena gradovima. Sudionici su imali prilike vidjeti prikaz konkretnih iskustava gradova u svijetu koji su uspješno primijenili ovakva rješenja i time postali pametni i povezani gradovi – od Frederiksberga i Copenhagena u Danskoj, Koelna u Njemačkoj, preko Champs-Elysees u Parizu, do implementacije u gradovima San Jose i New Yorku, s implementiranih više od 10.000 javnih Wi-Fi kioska. Svaki od prezentiranih primjera rješenja je prilagođen situaciji i konkretnim potrebama ovih gradova, no povezuju ih iste smjernice u razvoju grada – pametno planiranje potreba gradske infrastrukture, učinkovitost i isplativost implementiranog rješenja te visoka razina kvalitete pruženih usluga građanima.

Hrvatskim gradovima i općinama g. Gradwohl je detaljnije predstavio konkretno iskustvo pametnog njemačkog grada Monheima u uvođenju Wi-Fi infrastrukture koja je omogućila jedinstvenu platformu za razvoj pametnih gradskih usluga, pametne rasvjete i pametnog parkinga, te njihovi planovi i vizije za budući razvoj grada.

U nastavku konferencije g. Koščak iz tvrtke AdriNet prezentirao je temu „Kako pametni gradovi koriste svoju Wi-Fi infrastrukturu?“ koja je bila popraćena velikim zanimanjem, obzirom da je predstavila mogućnosti za monetizaciju javne Wi-Fi usluge, odnosno osiguravanje dugoročne isplativosti ulaganja u Wi-Fi infrastrukturu za gradove i općine. Dan je pregled mogućnosti korištenja Wi-Fija za pružanje naprednih usluga građanima te kao marketinškog alata za poticanje razvoja lokalnog turizma.

Gđa. Tajana Lovrić iz tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o. (PJR) održala je prezentaciju o mogućnostima EU financiranja pametnih gradova koja je objedinila pregled mogućnosti financiranja investicija za razvoj pametnih gradova iz EU fondova te praktične savjete kako uspješno razviti i prijaviti projektnu ideju.

Kao dodatna opcija financiranja javne WiFi mreža za gradove i općine, g. Ćosić iz AdriNeta ukratko je prezentirao pregled mogućnosti koje se pružaju putem trenutno vrlo aktualnog programa WiFi4EU, te sa sudionicima podijelio informacije o uvjetima prijave te zahtjevima za Wi-Fi opremu propisanim od strane Europske komisije.

Nakon toga uslijedio je mnogima najzanimljiviji dio konferencije – interaktivni blok kratkih prezentacija pametnih rješenja uz live demo. Stručnjaci iz tvrtki BigBelly, Alarm automatika, Micro-Link, LEDA i Include demonstriratli su neke od funkcionalnosti spomenute u prethodnim prezentacijama i time uživo prikazali praktične primjene rješenja za pametne gradove koje u sebi integiraju Wi-Fi i IoT tehnologije. Tako su sudionici imali prilike vidjeti funkcionalnosti i opremu za pametno upravljanje otpadom, pametno upravljanje rasvjetom, integrirano rješenje WiFija i videonadzora, pametne klupe nove generacije te pregled IoT rješenja za pametne gradove. Uz svaku prezentaciju bili su navedeni i primjeri korisničkih iskustava, te konkretne koristi i uštede koje je gradovima i općinama donijela primjena ovakvih naprednih rješenja. Sva prezentirana rješenja ostvarena su integracijom s Ruckusovim Wi-Fi i IoT proizvodima, čime je zapravo samo ilustriran veliki potencijal koji nam ove tehnologije donose za implementaciju smart city rješenja budućnosti.

Obzirom da je AdriNet ovlašteni distributer tvrtke Ruckus Networks za cijelu Adria regiju, na konferenciji je prisustvovalo i desetak AdriNet partnera iz Hrvatske i susjednih zemalja, sistem integracijskih tvrtki koje su specijalizirane za profesionalnu integraciju bežičnih komunikacijskih rješenja.

Na samom kraju konferencije organizirano je nagradno izvlačenje, a najsretnije dobitnike Ruckus Networks i AdriNet nagradili su prigodno, u skladu s glavnom temom konferencije WIFi4CITY – pametna rješenja za gradove. Tako su čak tri grada na poklon dobila besplatno projektiranje Wi-Fi mreže za svoje potrebe, a grad Čakovec uz to je kao glavnu nagradu osvojio i Ruckus Wi-Fi opremu.

Sudionici iz gradova, općina i razvojnih agencija bili su inspirirani novim idejama i zadovoljni što su imali prilike dobiti uvid u svjetske trendove te uživo pogledati neka napredna komunikacijska rješenja i tehnologije koje u budućnosti mogu uvelike pridonijeti razvoju pametnih gradova u Hrvatskoj.

WIFI4CITY konferencija (2) WIFI4CITY konferencija (1)
WIFI4CITY konferencija (3) WIFI4CITY konferencija (4)
WIFI4CITY konferencija (5) WIFI4CITY konferencija (7)
WIFI4CITY konferencija (9) WIFI4CITY konferencija (10)
WIFI4CITY konferencija (11) WIFI4CITY konferencija (12)
WIFI4CITY konferencija (13) WIFI4CITY konferencija (14)
WIFI4CITY konferencija (15) WIFI4CITY konferencija (16)
WIFI4CITY konferencija (17) WIFI4CITY konferencija (18)