Na konferenciji SIGG 2019 predstavljena smart city rješenja

with Nema komentara

Konferencija Sigurnost gradova održava se u Rijeci 26. i 27. ožujka 2019., a glavne ovogodišnje teme su pametni gradovi, pametne mreže i utjecaj tehnologije na sigurnost gradova. Programski dio konferencije podijeljen je u dva modula: sigurnost lokalne zajednice i inovativna tehnološka rješenja.

Pri izradi strategija razvoja pametnih gradova, općina i županija valja uzeti u obzir sve aplikacije koje se planiraju uvoditi u dugoročnom razdoblju, te radi optimizacije investicije prednost dati uvođenju integriranih bežičnih komunikacijskih rješenja u odnosu na pojedinačna.

Kvalitetna i pouzdana gradska Wi-Fi mreža pruža besplatni pristup internetu za sve građane i posjetitelje te čini izvrsnu komunikacijsku okosnicu za razvoj pametnog grada, sudionicima konferencije predstavljena su Wi-Fi rješenja tvrtke Ruckus Networks koja već koriste brojni pametni gradovi širom svijeta.
Osim što omogućavaju pouzdanu bežičnu mrežu visokih performansi, Ruckus Wi-Fi rješenja ujedno osiguravaju i mogućnosti integracije s IoT tehnologijama. Na konferenciji je predstavljen Ruckus IoT portfelj koji uključuje IoT-ready pristupne točke, kontroler i Ruckus IoT module koji omogućuju integraciju s različitim IoT komunikacijskim tehnologijama tipa Zigbee, BLE, LoRa itd.
Dodatno, Ruckus Wi-Fi rješenja zadovoljavaju i sve tehničke zahtjeve programa WiFi4EU, što gradskim vlastima otvara dodatne mogućnosti financiranja gradske Wi-Fi mreže.

Predstavljena su i smart city rješenja tvrtke Kerlink, vodećeg svjetskog pružatelja LoRaWAN mrežnih rješenja.
Optimalna IoT tehnologija za ovu primjenu je LoRaWAN, koja uz mala infrastrukturna ulaganja i jednostavnu implementaciju osigurava veliko prostorno pokrivanje signalom te pouzdan dvosmjeran prijenos kontrolnih i upravljačkih podataka. Dodatne prednosti LoRaWAN tehnologije su vrlo niska potrošnja električne energije (trajanje baterije senzora do desetak godina), mogućnost dubokog prodiranja radio signala unutar zatvorenih objekata, te vrlo velik stupanj sigurnosti podataka. Zbog svih ovih prednosti LoRaWAN se trenutno koristi u brojnim svjetskim metropolama kao najprikladnija IoT komunikacijska tehnologija za sve smart city aplikacije.

Kao bežično komunikacijsko rješenje za urbane sredine i pametne gradove, predstavljeni su radio linkovi tvrtke Siklu koji omogućavaju multi-gigabitnu bežičnu povezivost. Siklu milimetarski linkovi rade u frekvencijskom području koji je praktički bez interferencija uz mogućnost vrlo velikih, optici sličnih kapaciteta prijenosa podataka. Obzirom da se zbog malih dimenzija i težine brzo i jednostavno instaliraju na uličnu rasvjetu, ovakva rješenja idealna su za projekte pametnih gradova koji zahtijevaju dodatni kapacitet kao što su video nadzor, backhaul za uspostavu javne WiFi mreže na izdvojenim lokacijama ili implementaciju cjelovite gradske mreže.

SIGG 2019 (1) SIGG 2019 (4)
SIGG 2019 (3) SIGG 2019 (2)