Na eventu „LoRaWAN za IoT svijet“ predstavljena LoRaWAN tehnologija

with Nema komentara

Event „LoRaWAN za IoT svijet“ održan je 25. travnja 2019. u Zagrebu, u organizaciji tvrtki AdriNet i Kerlink. Tvrtka Kerlink je globalni lider specijaliziran za IoT rješenja (Internet stvari) baziranih na LoRaWAN mrežnoj infrastrukturi te suosnivač i član upravnog odbora LoRa Alliancea, dok je AdriNet ovlašteni distributer tvrtke Kerlink za cijelu Adria regiju.

Osnovna ideja eventa bila je tržištu predstaviti što LoRaWAN tehnologija donosi svijetu IoT mogućnosti. Tako su bile prikazane aplikacije za koje se LoRaWAN uspješno primjenjuje u Europi i svijetu, te iskustva korisnika Kerlinkovih LoRaWAN rješenja.

Prikazana su konkretna i već implementirana LoRaWAN rješenja te dodatne prednosti koje pruža mogućnost geolociranja putem LoRaWAN mreža.
Prezentacije su održali stručnjaci iz tvrtke Kerlink – Florian Leclere (IoT Presales Engineer) i Vincent Blanchard (Technical Sales Engineer), direktor prodaje tvrtke AdriNet – Darko Žvan, te IoT inženjeri iz AdriNeta.

U sklopu eventa tvrtka Odašiljači i veze (OIV) predstavila se kao nacionalni operater LoRaWAN mreže u Hrvatskoj, a g. Slaven Božo, viši stručnjak za istraživanje i strateško planiranje, prezentirao je OIV Smartino IoT – višenamjensku platformu za inovativna IoT rješenja, a na izložbenom prostoru su prikazani različiti senzori koji su uspješno testirani.

Prednosti LoRaWAN u odnosu na alternativne IoT tehnologije su veliki domet (odnosno veliko područje pokrivanja signalom), niska potrošnja električne energije (trajanje baterije senzora 10-20 godina), izvrsna penetracija radijskog signala unutar objekata te vrlo velik stupanj sigurnosti podataka.

Mnogobrojne su primjene LoRaWAN tehnologije u različitim granama industrije. Na eventu su prezentirane neke od ključnih primjena LoRaWAN tehnologije koje se trenutno planiraju na našem tržištu.

U energetici i za potrebe komunalnih poduzeća najčešća aplikacija je pametno očitavanje brojila (daljinsko očitavanje potrošnje energenata i vode). Tvrtke koje se bave proizvodnjom i distribucijom energenata LoRaWAN tehnologiju koriste za digitalizaciju i optimizaciju proizvodnih procesa, mjerenje razine sadržaja spremnika, detekciju odljeva i praćenje razine plinova i tekućina, te preventivno održavanje strojeva i opreme. Za pružatelje usluga energetskog managementa bitna primjena je kod osiguranja energetske efikasnosti zgrada i objekata.

U Smart City segmentu, za izgradnju pametnih općina, gradova i županija, LoRaWAN je idealna tehnologija za uspostavu gradske IoT mreže, koja se koristi za sve ključne gradske usluge i upravljanje gradskim resursima – pametna javna rasvjeta, pametni parking, pametno gospodarenje otpadom, mjerenja buke i kvalitete zraka, itd.

Primjene za Industriju 4.0 i logistiku uključuju LoRaWAN rješenja za digitalizaciju poslovanja, kontrolu i upravljanje proizvodnim procesima, kontrolu kvalitete i troškova u proizvodnom lancu. Zanimljive primjene u industriji uključuju još i praćenje performansi strojeva i preventivno održavanje, detekciju opasnosti (otrovnih plinova i dima) te alarme za sigurnost radnika.
Sustav geolociranja koji pruža LoRaWAN mreža otvara brojne mogućnosti za pozicioniranje u unutarnjim i vanjskim prostorima (radnici, oprema, uređaji, vozila), a time i optimizaciju poslovanja, logistike i transporta.

Nakon premijernog predstavljanja na Mobile World Congressu u Barceloni u veljači 2019., Kerlink je ekskluzivno na ovom eventu po prvi puta i komercijalno demonstrirao Kerlink Discovery Kit pakete – end-to-end LoRaWAN rješenja.
Kerlink Discovery Kit paketi predstavljaju ready-to-use rješenja za Pametnu logistiku i praćenje, Pametno upravljanje objektima, Pametno upravljanje zgradama i Pametno upravljanje imovinom. Rješenja uključuju gotove komplete senzora, gatewaya i aplikacija već spremnih za implementaciju, što omogućuje tvrtkama i gradovima da na brz i jednostavan način uvedu IoT tehnologiju u svoje poslovanje.

Na eventu su sudjelovali sadašnji i budući korisnici LoRaWAN rješenja – predstavnici gradova i županija, komunalnih poduzeća, gradskog prijevoza, energetskih tvrtki i energetskih agencija te industrije i logistike. Osim korisnika, sudjelovali su i AdriNet partneri u segmentu IoT-a iz Hrvatske i susjednih zemalja, te stručni suradnici i poslovni partneri koji su direktno uključeni u IoT projekte, te razvoj i integraciju sustava baziranih na LPWAN IoT rješenjima.

 

Objave u medijima:

LoRaWAN – tehnologija za povezivost budućnosti, Zaštita

LoRaWAN za IoT svijet, BUG

LoRaWAN za IoT svijet IMG_8976
IMG_9016 IMG_9022
IMG_9035 IMG_9051
IMG_9081 IMG_9108
IMG_9112 IMG_9174