Bežična tehnologija u mikrovalnim i milimetarskim frekvencijskim područjima se dugi niz godina koristi kao učinkovit i pouzdan izbor za komunikaciju na kratkim i srednjim udaljenostima. Ovakve sustave koriste javne i privatne tvrtke svih veličina, a posebice telekom operatori, komunalne tvrtke i energetski sektor.

Moderni bežični sustavi osim podrške za PDH i SDH prijenos podržavaju i prijenos Ethernet/IP prometa visokog kapaciteta, napredne modulacijske postupke i QoS sheme, a najnoviji trend je i integracija IP/MPLS usmjerivača u jedno kompaktno kućište. Bežični sustavi osim u licenciranim frekvencijskim područjima koji zahtijevaju korištenje dozvole za korištenje RF spektra, rade i u nelicenciranim frekvencijskim područjima te u konfiguracijama točka-točka i točka-više točaka.

Nelicencirani mikrovalni sustavi koriste se u frekvencijskom području od 5.4, 17 i 24 GHz i podržavaju konfiguracije točka – točka ili točka – više točaka čime se ostvaruje veća fleksibilnost prilikom nadogradnje komunikacijske mreže. Ovi sustavi tipično prenose Ethernet i PDH promet, podržavaju velike brzine prijenosa do 750 i više Mbit/s i ne podliježu plaćanju naknada za uporabu RF spektra.